Csokiverseny Csepelen 2020
Azt
mondják, és az eddigi tapasztalataim engem is ebben a hitben erősítettek
meg, hogy a legfinomabb kávét Olaszországban lehet inni. Lehet,
hogy az Észak-Olasz artézi kutak vize teszi, lehet, hogy az arabica
pörkölés titkos receptje, az olasz napfény keltette varázslat, vagy csak a
kiszolgálás kedvessége, (azért itt húzzuk ki magunkat , mert a Temesváron született és az első világháború után Triestben megtelepedő, magyar, Illy Ferenc nemcsak
az olaszos pörkölést tudta hosszan megőrizni kávécsomagjaiban, hanem a
presszófőzés titkainak is feltalálója lett), de tény, hogy amikor az utazó
Tarvisionál belép az Alpok öleléséből
kibontakozni igyekvő folyóvölgybe, szinte mindegy, hogy melyik autósmegálló
kávézójában fogyasztja el az első, régóta
várt olasz,tetszőleges hosszúságú fekete-forró italát, garantáltan
mámorító élményben lesz része.
Ezzel én
is így voltam a mai napig. Korán kelőként és a hangszeres gyakorlás napi
kötelező penzumát általában a reggeli órákban elvégző muzsikusként, a
reggelit egy tejes, manapság tejes-habos kávé jelenti. Ma azonban, a
vírusfogság 6. napján csodálatos kávézásban volt részem, és lehet, hogy a mai
reggel megváltoztatja a kávézásról és annak körülményiről alkotott
elképzeléseimet is. Általában, ahogy az olaszoknak is, csak egy rövid
pillanatot jelent a reggeli rohanásban, amíg felhörpintik azt a bizonyos ristrettissimo-t, nálam is valamely más készülődéssel
kapcsolatos tevékenység kiegészítőjeként telik el, hogy pár pillanattal
később elragadjon a hétköznapok sodrása.
Amikor a
tanév programjait megterveztük szeptemberben, akkor szinte egyértelmű
volt, hogy november utolsó péntekjén a vonós tanszak „csokiversenye” lesz,
ahogy ez már évtizedes hagyománya a Fasangnak. Meg is
lett a kiírás és csak örültünk a jelentkezők nagy számának, nem gondolva
arra, hogy ez nem a szokásos, közönség előtt zajló, szülőknek,
nagyszülőknek, gyerekeknek izgalmat hozó délutáni program lesz. Aztán
ahogy a vírus egyre inkább erősödött, be kellett látnunk, hogy ez nem az
eddig megszokott csokiversenyek egyike lesz. Lemondani róla eszünk ágában sem
volt, így aztán jött az egyetlen megoldás, a versenyzők egy előre
felvett anyaggal jelentkezhetnek. Senki sem lépett vissza, mindenki nagy
örömmel és lelkesedéssel készült. A határidő nem változott, így aztán
amikor ma, 2020. november 27-én kora reggel megnyitottam az iskolai
levelezésemet, már ott várt az egyik kolléganő osztályának produkciója.
Hat kislány, (a fiúk ebben a korban szégyenlősebbek és talán kényelmesebbek
is) két-két kis darabot rögzített a telefonja segítségével és ezt a
Tanárnő fel is töltötte a drive-ra. Gondoltam, amíg most ráérősebben
elfogyasztom a máskor rohanós kávémat, belehallgatok a produkciókba. Hát ez
hiba volt(!) mert a végére ki
is hűlt a tejeskávém, annyira lekötött és elvarázsolt a sok, kis, ügyes
hegedűs teljesítménye. Igazi, kedves, jobb cukrászdákban a kávé mellé járó
apró, kis meglepetés volt.
Nem
tudom ki, mennyit és hogyan ér rá a kétségbeesett kapkodás és a reggeli
gondolatözön közben, de ajánlom mindenkinek! A reggeli kávézás közben
hallgasson egy kis klasszikus zenét, meglátja, teljesen másképpen indul majd a
napja. Ha magával viszi kávéját, ne dübörögtesse a kocsija hangszóróit,
mindenkit megmérgező agresszív, értéktelen, közhelyes, zenének nevezett
semmivel, hanem inkább az eksztázis helyett, a katarzist hozó értékes
komolyzenére szánjon két pillanatot.
Érdemes lesz, higgyék el. Nem akarunk majd
mindenkit, megelőzni és legyőzni, hanem rájövünk arra, hogy mennyi
apró szépsége, ajándéka van az Életnek és, hogy milyen butaság elrohanni
mellettük….
Dr. Szentkirály Aladár Miklós
a Csepeli Fasang
Árpád AMI igazgatója