SZENDI ÁGNES[1]

 

80 ÉVE SZÜLETETT GERSTNER BÁLINTNÉ KOCSIS BORSIKA

Emlékhangverseny a Dorogi Erkel Ferenc AMI Kamaratermében

 

Gerstner Bálintné Kocsis Boriska a Dorogi Erkel Ferenc AMI egyik táblaképén kislányként és felnőttként

 

A Dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola zongoratanára, tanszakvezetője 1943. szeptember 15-én született Esztergomban.  Szülei – Kocsis Lajos és Kocsis Lajosné Gerencsér Anna – festőművészek és rajztanárok voltak az esztergomi Tanítóképzőben. Családja által Borsika gyerekként kapcsolatba került a művészetekkel. 7 éves korában már érdeklődött a zongorázás iránt. 

 

Gerstner Bálintné 4 évvel ezelőtt, 2019. szeptember 4-én hirtelen hunyt el, még a 76. születésnapja előtt. Úgy gondoltam, fontos, hogy születésének 80. évfordulóján megemlékezzünk Dorog város jelentős személyéről, aki nagyon sok növendéket nevelt a zene szeretetére. Mindenki úgy emlékezik rá, hogy igazán türelmes, jóságos, kiváló szakmai felkészültséggel rendelkező zongoratanár volt. Mint utódja a tanszakvezetésben, azt terveztem, hogy egy beszélgetésekkel, emlékezésekkel kiegészült koncertet szervezzek, amelyre meghívok zongorázni a zenei pályára került tanítványai közül, a közönség soraiba pedig vártam korábbi tanulóit, ismerőseit, családtagjait és a zeneiskolai kollégákat. Sikerült is megvalósítanom elképzeléseimet. 

 

2023. október 26-án rendeztük meg az emlékkoncertet a dorogi zeneiskola új épületében. Felsorolnám Gerstner Bálintné zenei pályára került növendékeit a teljesség igénye nélkül: Flier Edit, Lattmann Béla, Farkas Zsolt, Varga-Melcher Anikó, Gerstner Boglárka, Kálvin Balázs, Lattmann Kristóf. Közülük Flier Edit, Gerstner Boglárka, Kálvin Balázs, Lattmann Béla és Kristóf tudtak szereplést vállalni. A kollégák részéről Málnai József is zongorázott volna, de váratlan családi esemény miatt nem vehetett részt a rendezvényen. Így a kollégákat én képviseltem műsorommal. Örültem, hogy megtelt a termünk az érdeklődőkkel. Borsika lányától, Gerstner Boglárkától kaptam egy fotót, amelyen anyukája fiatal korában zongorázik. Képekkel, rövid életrajzzal, muzsikával, történetekkel fel tudtuk idézni Gerstner Bálintné alakját, szellemiségét. 

 

Az esztergomi Tanítóképző gyakorló iskolájában végezte általános iskolai tanulmányait. Szülővárosa zeneiskolájában 1952 – 58 között tanult zongorát Hornák Erikánál. 1962-ben érettségizett a Dobó Katalin Gimnáziumban. 1958–63-ig Budapesten Magyarné Szalay Irénnél fejlesztette zongoratudását. 1963ban nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanári Intézete győri tagozatára, ahol zongora – és szolfézstanári diplomát szerzett 1966-ban. Mestere Unger Ilona volt. Két évig, 1968-ig még Budapesten folytatott zongoratanulmányokat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Wehner Tibornál.1966-ban kezdett tanítani a dorogi Erkel Ferenc Állami Zeneiskolában.  1981-ben lett a zongoratanszak vezetője.

 

A zeneiskolánkban rábukkantam egy 1983-ból való önéletrajzára. Borsika mindig nagyon önkritikus, szerény, saját magát inkább háttérbe helyező személyiség volt. „Kezdetben bizony nem voltam elsősorban pedagógus. Először túlságosan önző voltam, csak művészi munkám, teljesítményeim érdekeltek. Mikor gyermekeim elkezdtek zenét tanulni, otthon időszűkében, hogy gyorsabban menjen az otthoni tennivalónk, kísérletezgettem velük. A tanítás gyors módszereire és a gyerekekhez való közelebbkerülésre ők adták meg a megoldást.” 

 

Nézzük, hogy ír Dudás Ferenc igazgató a Gerstner Bálintnéról szóló minősítésében: „Mindig szem előtt tartja növendéke képességeit. Érdeklődési köre kiterjed a társművészetekre is. Kissé zárkózott természetű, de az oktatónevelő munkában ez nem hátráltatja őt. Munkáját rendkívüli türelemmel, kiegyensúlyozottsággal, magasszintű zenei igényekkel végzi. Óráin természetes, oldott légkör uralkodik. Növendékei figyelmét hangulatos, színes, ötletekkel teli módszerekkel köti le. Összegezve: Gerstner Bálintné kivételesen értékes ember.” 

 

De térjünk vissza az október 26-i koncerthez!

 

A programot az én zongorázásom nyitotta. Olyan műveket választottam, amelyekről úgy gondoltam, hogy illenek Borsika derűs, kiegyensúlyozott személyiségéhez. Született egy Gerstner Bálintné tiszteletére komponált darabom: Zongoramuzsika 55., amely ezen a koncerten hangzott el először. G, E, B, A hangok kaptak fontos szerepet a témájában. Ezt követte Debussy E-dúr arabeszkje, majd Haydn: F-dúr szonáta I. tétele.

 

Kálvin Balázs

 

Kálvin Balázs a legifjabb a zenei pályán tovább tanulók között. Gerstner Bálintnétól egyenesen a Zeneakadémiára került Baranyai Lászlóhoz, Lantos Istvánhoz. Elvégezte a zongoraművészi és a korrepetítori szakot is. Jelenleg az Operaház korrepetítoraként tevékenykedik. Szívesen játszik kortárszenét, ő maga is komponál. Írt egy gyermekoperát is, amelynek 2013-ban volt a bemutatója a Dorogi Erkel Ferenc AMI diákjainak és tanárainak közreműködésével. Balázs olyan műveket adott elő, amelyeket először Gerstner Bálintnénál tanult meg. Ezek a következők voltak: J. S. Bach C-dúr prelúdium és fúga (Wohltemperiertes Klavier II. kötet), Chopin E-dúr etűd Op. 10, No. 3, Bartók 3. burleszk. Sőt alkotott egy új kompozíciót „A szív dala” címmel – parafrázis dr. Szarka Evelin témájára. Kálvin Balázs nagyon hálás Borsika tanításáért, úgy érzi, mindent neki köszönhet zenei tanulmányai terén. 

 

Flier Edit

 

Flier Edit egy másik generációt képvisel a tanítványok sorában. Őt már a legelső zongoraórája úgy megragadta, hogy elhatározta, muzsikus szeretne lenni, ezzel szeretne foglalkozni. Nagyon komoly produkcióval jött, Chopin Asz-dúr balladáját és Ravel Szonatina III. tételét zongorázta. Edit Győrben folytatta középiskolai és főiskolai zenei tanulmányait. Három évig az esztergomi zeneiskolában tanított zongorát, majd Szombathelyre került a zeneművészeti szakközépiskolába kötelező zongoratanárként és korrepetitorként.

 

Lattmann Béla és fia Lattmann Kristóf

(Kép a családi archívumból)

 

Lattmann Béla fiával, Kristóffal lépett színpadra. Ők a jazz műfajában tevékenykednek, rengeteg fellépésük van. Lattmann Kristóf a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult. Lattmann Béla a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanszékvezető tanára. Számos díj, kitüntetés birtokosa: Pro Urbedíj (2000), Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt (2008), Artisjus-díj (2018), Komárom-Esztergom Megyei Príma-díj, Rauscher-díj Dorogon, Magyar Érdemrend Tisztikereszt (2022).  A győri Zeneművészeti Főiskolán zongora szakon végzett. Budapesten jazz tanszakon nagybőgő szakon végzett. Rendszeresen turnézik, koncertezik külföldön is: Lattmann Quartet, László Attila Band, Charlie, Zorán, Orosz Zoltán többek között a muzsikus partnerei. 

 

Gerstner Boglárka

 

Borsika lánya, Gerstner Boglárka a dorogi zeneiskolában zongoratanulmányait Vörös Lajosnénál kezdte, azután édesanyjánál folytatta.  Építészmérnöki diplomát szerzett, Londonba költözött, tervezőként dolgozott, de később mégis a zene felé fordult, magánúton zeneszerzést tanult, majd egy online filmzeneszerzés tanfolyamot végzett el a Berklee College-ban. A North London Conservatoire-ban tanít zongorát. Az intézményt a Szilvay testvérek alapították. Kodály-módszerrel tanítanak benne.

 

Elmondhatjuk, hogy Gerstner Bálintné mély nyomot hagyott Dorog zenei életében, bizonyítja ezt a „Dorogiak Dorogért-díj, amelyet 2009-ben kapott. 2013-ban pedig a „Bonis Bona-díj” volt Gerstner Bálintné elismerése. Ezt a kitüntetést a Nemzeti Színházban adták át, Komárom-Esztergom megyéből négy pedagógus érdemelte ki tehetség gondozó tevékenységéért. 

 

 

Gerstner Boglárka és Szendi Ágnes

 

A zeneiskolai tanár kollégák és a volt tanítványok egységesen úgy érezték, hogy jó volt Borsikáról megemlékezni, visszagondolni Rá! 

 

További sikeres életpályát kívánok a koncerten fellépő tanítványainak! Kívánom, hogy vigyék tovább tanárnőjük zenei örökségét és ugyanezt tegyék majd az Ő zenei utódaik is! 

 

 

 

 

 



[1] Szendi Ágnes zongora tanszakvezető, zeneszerző (Dorogi Erkel Ferenc AMI)