Kép a 2023. évi Régizene Fesztiválról

 

2024-ben is színes programkínálattal, a koncertek mellett szakmai előadásokkal, gyerekfoglalkozásokkal, borkóstolóval és más kísérőrendezvényekkel várja a régizene-barátokat a Csíkszeredai Régizene FesztiválAz idei kiadás témája Párhuzamok-Ellentétek. A fesztivál kilenc napja alatt párhuzamokat és ellentéteket igyekszik felmutatni különböző zenei műfajok és korok között, mint a régizene, a népzene és a kortárs zene, a hangos és a halk, a kelet és a nyugat, a vokális és az instrumentális zene, a női és a férfi zeneszerzők alkotásai.

 

A fesztivállal párhuzamosan július 14–19. között zajlik XVI. Régizenei Nyári Egyetem, amelynek mesterkurzusaira június 23-ig (vasárnap éjfélig) fogadják a jelentkezéseket.  

 

A fesztivál szervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, társszervezője Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

A fesztivállal párhuzamosan július 14–19. között zajlik a XVI. Régizenei Nyári Egyetem.

 

 

 

 

 

 

 

Jelentkezzen a XVI. Régizenei Nyári Egyetemre!

 

2024. július 14–19. között szervezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvényét, a XVI. Régizenei Nyári Egyetemet. A Nyári Egyetem kínálatában kilenc hangszeres és ének mesterkurzus szerepel neves tanárok vezetésével, két szabadon választható melléktárggyal és reggeli reneszánsz táncoktatással kiegészülve. A kurzusok során a résztvevők csiszolhatják tudásukat a régizene és a barokk zene historikus előadásmódja terén.

 

A mesterkurzusok között a következők sorakoznak: Lant és gitár – Kónya István vezetésével; Furulya, fuvola és kamarazene – Széplaki Zoltán vezetésével; Ének – Palócz Réka vezetésével; Barokk hegedű Vitárius Piroska vezetésével; Csembaló – Nicholas Parle vezetésével; Viola da gamba és violone – Csata István vezetésével; Reneszánsz együttes kurzus (főtárgy) – Csörsz Rumen István és Pribay Valéria vezetésével; Ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus – Kasza Roland és Sudár Balázs vezetésével; Kórus és karvezetői mesterkurzus – Kovács Gábor vezetésével. A mesterkurzusok mellett három szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzusra lehet jelentkezni: Reneszánsz együttes kurzus (melléktárgy) – Csörsz Rumen István és Pribay Valéria vezetésével, Énekmondó klub – Csörsz Rumen István vezetésével és Reggeli tánc – Kovács Gábor vezetésével. A kurzusok résztvevőinek a szervezők igény szerint tolmácsot biztosítanak. 

 

A nyári egyetem kurzusaira bármely 10. életévét betöltött hallgató jelentkezhet, a kurzusokon való részvételhez előképzettség, illetve (hangszeres) tapasztalat szükséges. A Régizenei Nyári Egyetemen az aktív hallgatók részvételi díja 500 lej/fő, mely aktív részvételre jogosít az általa választott 1 mesterkurzuson és a szabadon választható kurzusokon.

 

A Nagy István Művészeti Középiskola több éve fennálló partnerségének köszönhetően az iskola diákjainak és tanárainak 300 lej/fő kedvezményes részvételi díjat biztosítunk.

 

A részvételi díj tartalmazza a belépőket a fesztivál minden eseményére.

 

FELHÍVJUK A FIGYELMET, hogy az eddigi évektől eltérően idéntől változik a részvételi díj

 

befizetésének menete. A jelentkezési űrlap csak úgy küldhető el, ha megtörtént a részvételi díj kifizetése és az arról való bizonylat feltöltése. A befizetés összege nem visszatéríthető, csupán átruházható.

 

Kártyás kifizetés esetén a következő kontszámok valamelyikére lehet utalni az utalási hely függvényében:

 

·       Romániai jelentkezők: RO02TREZ35121G331900XXXX

·       Külföldi jelentkezők: RO05RZBR0000060019073704

Az utalás megjegyzésénél szerepeljen: NÉV - TAXĂ DE PARTICIPARE - UV 2024

Pl. Kis Virág - TAXĂ DE PARTICIPARE - UV 2024

Aki a Hargita Megyei Kulturális Központ székhelyén (Csíkszereda, Temesvári sugárút 4.) szeretne fizetni, az itt kapott bizonylatról készült fotót kell feltöltse a rendszerbe, aki pedig banki átutalással fizet, a sikeres utalásról egy képernyőfotót kell csatoljon a megadott kérdésnél. A részvételi díj RON-ban értendő, utalás esetén is ezt a pénznemet áll módunkban elfogadni.

A részvételi díj NEM TARTALMAZZA a szállás és az étkezés költségeit. 

A mesterkurzusok bármelyikére június 23-ig, vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a következő linken elérhető jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével: https://forms.gle/WwGNZFk1KF3RgWq99

A nyári egyetem mesterkurzusain a résztvevők száma korlátozott, a rendelkezésre álló helyek elfoglalása a jelentkezési és fizetési sorrend alapján történik.

 

További részletek a nyariegyetem@regizene.ro e-mail címen, a +40-266-372044-es vezetékes telefonszámon, valamint Csíkszeredában személyesen, a Temesvári sugárút 4. szám alatt igényelhetők. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál és a Régizenei Nyári Egyetem honlapja: www.regizene.ro 

 

Szervezők: Cultura Nostra Egyesület, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa

 

Társszervező: Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Partnerek: Nagy István Művészeti Középiskola