160 éves a dalegylet, 50 éve karnagy Ember Csaba

 

https://www.ipolyinfo.com/wp-content/uploads/2024/04/220315_balassagyarmat_ember_csaba.jpg

Ember Csaba

 

A Balassagyarmati Dalegylet 160 év alakult meg, amelyet jelenlegi karnagya éppen 50 éve vezet. A 2024-es évben több évfordulóról is megemlékeznek – erről is beszélt a dalegylet vezetője a városi televízióban.

 

Ember Csaba a tévé adásában felidézte pályája kezdetét: 50 évvel ezelőtt, 1974-ben vette át Réti Zoltántól a Balassagyarmati Dalegylet vezetését. Úgy érezte, nem volt nehéz dolga, mert az énekkarnak már akkor is jó híre volt, neki ezt kellett továbbvinni, és közben megtalálni a megfelelő énekeseket. Kiemelte: számára nem a vezetés volt a nagy feladat, hanem hogy megújítsa az énekkart.

 

Azokban az években a Balassi Bálint Gimnáziumban is tanított, így sikerült a középiskolások közül több fiatalt is meggyőzni, hogy a városi kórusban is énekeljenek. Köztük volt például az idén épp 60 éves Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Csábi István is.

 

Hozzátette: az énekkarnak az évek során számtalan fellépése volt, nemcsak a megyében és hazánkban, hanem Európa több országában is. Jópár nemzetközi kórusversenyen megmutathatták tehetségüket.  A sor idén is folytatódik: nyáron Prágába készülnek, ahol egy zenei fesztiválon lépnek majd fel. 

 

Ember Csaba elmondta: szembesül azzal, hogy a Dalegyletben is kevés a fiatal, alig van utánpótlás. A legnagyobb feladatok közé tartozik ifjú, jó hangú, a műfajt kedvelő és elsősorban férfi énekeseket találni.

 

https://www.ipolyinfo.com/wp-content/uploads/2024/04/22_matraverebely-szentkut_balassagyarmati_dalegylet-1024x576.jpg

A Balassagyarmati Dalegylet fellépése Muzsikál az erdő nevű rendezvényen Mátraverebély-Szentkúton 2022-ben. (fotó: fb.com)

 

Ugyanakkor hangsúlyozta: büszkék lehetünk a Dalegylet 160 éves, példaértékű múltjára. Mindamellett, hogy megőrizzük, tovább is kell adnunk ezt a kincset az utókornak. 

https://www.ipolyinfo.com/wp-content/uploads/2022/02/cropped-ipolyinfo_logo-150x150.jpg

Ipolyinfo összeállítás

2024.04.24.

 

 

A Balassagyarmati Dalegylet koncertfilmje:

Karácsonyi Koncert 2019. december 22-én a Római Katolikus Templomban Magyarnándorban (1:21:40)

Vezényel: Ember Csaba