Rendhagyóan: recenzió német nyelvű könyvről

 

 

„Jörg Demus und die Musik” – ezt az alcímet kapta a „Dem Traumbild nahekommen” című kötet, amely műfaját tekintve a legnemesebb értelemben vett „szöveggyűjtemény”. Első kézből a zongoraművésztől.

 

Az előzmények: 1967-ben még érdekesség-számba menő vállalkozás volt, hogy aktív zongoraművész könyvvel jelentkezzen. Az Brockhaus kiadónál megjelent „Abenteuer der Interpretation” kötetei hamar gazdára találtak, s mindmáig ritkaságértékű egy-egy példánya az antikváriumokban. Érdemben, szellemében e könyv folytatásának tekinthető a 2023-ban megjelent könyv.

 

Ismerve a hagyatékok „sorsát”, a művész tisztelőiben idejekorán felmerült az értékmentésen túl a közkinccsé tevés gondolata is. Eredetileg a művész 90. születésnapjára tervezték megjelentetni, de az Élet nagy játékmester. Betegség, baleset – megannyi gátló tényező, amely a szerzővel való együttgondolkozást és együttműködést nehezítette. Aztán egy végzetes dátum: 2019. április 16, Demus halála. A nemes vállalkozás folytatódott, és Demus születésének 95. évfordulójára napvilágot látott a kötet. Amely immár nem neki gesztus-értékű ajándék, hanem felbecsülhetetlen értékű olvasmány – mindenkinek.

 

Ezúttal maximálisan jogosult a hátlapon olvasható ajánlás, miszerint gyakorló és nem-hivatásos zongoristák, továbbá „csak” érdeklődő zenehallgatók egyaránt haszonnal forgathatják! A különböző műfajú rövid írásokból néha korrajz, vagy egy-egy kortárs portréja villan fel, máskor értő sorokat olvashatunk, amelyek megkönnyítik a hallgató számára addig ismeretlen mű befogadását, személyes meglátásokat, amelyek gondolatébresztőek – és még sorolhatnánk.

 

Egykor szülővárosom diákjaként „fedeztem fel” magamnak Jörg Demust, a határ közelében jól vehető bécsi televízióműsorban. Játéka hallatán azonnal megjegyeztem a nevét. Zeneakadémistaként örömmel fedeztem fel hanglemezeit (elsősorban Dietrich Fischer-Dieskau kísérőjeként). Aztán a hangversenyek és felvételek sokasága erős elterelő ingernek bizonyult, bevallom, „megfeledkeztem” róla. A könyv, írásainak gyűjteménye: örömteli váratlan találkozás.

 

In Memoriam Jörg Demus (1928 - 2019) (6:48)

J. S. Bach: f-moll prelúdium und fúga

 

A bécsi zongoraművész (1928–2019) hagyatéka az Österreichische Nationalbibliothek értékeit gazdagítja. A könyv viszont lehetővé teszi, hogy visszakerüljenek gondolatai megannyi muzsikus és zenekedvelő életébe. A mintegy 400 oldalnyi olvasnivaló korántsem végigolvasásra szánt anyag. A tematikus elrendezés nemcsak megkönnyíti, de egyenest kínálja a válogatást. Személyes hangütéssel kezdődik, Demus első koncertjére visszaemlékezéssel. Utána hangszerekre irányul a figyelem, majd alkalmi beszédek, írások következnek. Portrék sorjáznak, felidézve tanárait és kollégáit (a zongoristák közül Walter Gieseking, Yves Nat, Arturo Benedetti-Michelangeli és Wilhelm Backhaus, a zeneszerzők közül Johann Nepomuk David, és énekesek közül Dietrich Fischer-Dieskau, Elisabeth Schwarzkopf és Elly Ameling). Rövid fejezet a tanításról, majd a kötet háromnegyedét kitevő, rendhagyó-személyes hangversenykalauz. A szerzők időrendjében Bachtól a bécsi klasszikus triászon át Schubert, Schumann, Brahms, Chopin, César Franck és Debussy után sokak számára meglepetésként saját kompozitórius termésével zárja a sort. Ez utóbbiaknál néha kottapéldát is kapunk, s külön öröm, hogy a függelékben (amely egyébként a nem németül publikált írásokat a megjelenés eredeti nyelvén közli) kottakép is szerepel saját kompozícióiból.

 

A műismertetések-műelemzések nagy mennyisége nem meglepő, ha tudjuk: Jörg Demus maga gondoskodott koncertjei műsorának olvasmány-mellékletéről. E tekintetben is rendkívül hasznos, hogy a gyakorló zongoraművész mit tart fontosnak közölni hallgatóságával a programon szereplő darabokról.

 

„Emlékmű életmű-morzsákból” – így jellemezhetnénk Maya Herzog vállalkozását. A Kaliforniában született, Svájcban nevelkedett közreadóról érdemes tudni, hogy egyetemi tanulmányait német és történelem szakon végezte, külföldieket tanít németül, fordít és korrektorként dolgozik. Sokrétű tevékenysége alkalmassá teszi e vállalkozásra, amelyhez elhivatottságot zeneszeretetéből és Demus művészetének nagyrabecsüléséből merít. Neki köszönhetően nemcsak archívumok mélyén szunnyad az értékes hagyaték, hanem a közreadott olvasmányok hozzájárulnak ahhoz is, hogy ki-ki utánakeressen Demus felvételeinek – s ezáltal a tűnékeny hangok megörökítése is élményforrás legyen.

 

Demus értékes gondolatai közérthető formában kerültek kifejezésre – az érdeklődőnek nem kell tartania attól, hogy az idegen nyelv akadályt jelent a megértéshez. Annál is inkább, mivel szabadon mondott szövegek is találhatók a gazdag-változatos kínálatban (korrektül szerkesztett alakban).

 

Fittler Katalin

 

 

Függelék:

Jörg Demus – Schubert Impromptu op.90 no.3 (6:03)

Schumann (The complete Piano Works): 6 Etudes after Paganini Caprices op. 10 - Jörg Demus, piano (24:28)