Életem egyik legfantasztikusabb tanári élményét éltem meg![1]

 

Az előképzős szolfézs csoportomba jött egy új kislány: Hanna, aki még hangjegyfüzetet nem hozott magával, de egy saját maga által gyártott kis füzetlapot igen. Ahogy belépett a terembe édesapjával hatalmas sugárzásba kezdett az irányomba és mondta, hogy mennyire várta ezt az órát! Majd hozzátette, hogy készített egy kis lapot, aminek az elején cica van, mert kedvenc állata a cica, és a belsejébe majd én írjam bele, hogy ő milyen ügyes volt a szolfézs órán. Majd hozzátette, hogy a lap másik oldalán, ez itt Vuk!

 

Mondanom se kell, hogy a szívem addigra már olyan szeretettel telítődött ennek a kislánynak a TÜNEMÉNYES kisugárzásától, hogy az leírhatatlan!

 

Majd elkezdődött az óra. A kislány kb. 5 percenként bejelentette, hogy ő mennyire imádja ezt az órát. A violinkulcs írását mindig játékosan tanítom nekik, amit ő nagyon élvezett, és egy pillanat alatt elsajátította, majd szépen írt belőle egy sort. Egyszer csak megkérdezte tőlem, hogy fogunk-e cicás dalt tanulni. Mondtam, hogy igen. Erre ő: most meg kell, hogy öleljelek! – és fölpattant a székről, odaszaladt hozzám és átölelt.

 

Az óra csúcsa az volt, amikor az ABC-s hangokat kezdtük játékosan gyakorolni, és én kimondtam a bűvös szót, hogy a cica hang, azaz a C hang lent lakik a cipőnkön, de a fejünk tetején lakik egy másik cica is. Olyan lelkesedéssel kezdte mutatni magán a cica, a dínó, az egér, a fecske, a gólya, az agár, a harkály hangokat és úgy élvezte az ehhez kapcsolódó kiesős játékot, hogy az egy csoda volt.

 

Természetesen eljött az értékelés pillanata is. A maga által gyártott kis lapra rákerült: Nagyon ügyes voltál! Szeretettel: Éva néni + egy általam írt szív, violinkulcs és egy kis zümit is rajzoltam neki. Este az édesanyjától jött az üzenet, hogy a kislány hatalmas élménybeszámolót tartott a szolfézs óráról. /Íme a kislány által gyártott kis füzetecske!/

 

Huszárné Papp Éva

Szolfézstanár

Lajtha László AMI, Pesterzsébet

 

 

 



[1] 2023. XVII. évf. 5. szám

A Kisgyermek c. szakmai folyóirat hivatalos weblapja