KISMUZSIKA[1]

 

Az Óbudai Népzenei Iskola óvodai népzenei programja

 

 

2016-ban, Kobzos Kiss Tamás elképzelései alapján a III. kerület 29 önkormányzati óvodájában élőzenés táncházi programot indítottunk az Óbudai Népzenei Iskola tanáraival, növendékeivel, szakképzett néptáncoktató óvodapedagógusok irányításával. A foglalkozások megkezdésének több évtizedes előzménye, pedagógiai módszertana volt, hiszen az Óbudai Népzenei Iskola – Magyarország legrégebbi népzeneoktatási intézménye – mindig is figyelmet fordított az óvodákkal való szoros együttműködésre. Az iskola egyik meghatározó tanár egyénisége, Fábián Éva maga is óvónő, így természetes, hogy a népzenei előképző csoportban a gyermekjátékok, táncok és mesék alkotják pedagógiai módszerek alapját.

 

Hét évvel ezelőtt ez a munka – köszönhetően az Önkormányzat messzemenő támogatásának – rendszeres, a tanév rendjébe illesztett, az óvodák nevelési feladataihoz igazodó programmá vált.

 

Az óbudai óvodákkal való kapcsolatfelvétel és a Program szakmai tervének elkészítése után elindítottuk a foglalkozások megszervezését, koordinálását és a folyamatos kapcsolattartást az óvodákkal. A nevelési év 8 hónapjára, októbertől májusig terjedő időszakra, óvodánként 4-5-6 alkalomra szerveztünk bemutatókat, minden alkalomra más népi hangszer bemutatásával. A Kismuzsika bemutatókat az óvodai zenei nevelésre építve, kiegészítve tartottuk, a gyerekeknek sokszínű zenei élményt nyújtva. A közös élmények kb. 40 percig tartottak, közös játékot és éneklést, zenehallgatást, hangszerbemutatót, táncolást tartalmaztak, az aktuális néphagyománynak, ünnepnek megfelelően, az élő zene folyamatos jelenlétével. Foglalkozásainkon a népi játékokon alapuló, hagyományos tánctanítás zajlik, utánzással tanulnak a gyerekek.

 

Célunk, hogy kedvet csináljunk az óvodásoknak a magyar népi kultúra mélyebb megismeréséhez. Szeretnénk minél több népi hangszerrel megismertetni őket, a zenét kedvelő gyerekeket pedig bíztatni a népi hangszeres zenetanulásra. Az általunk használt hangszerek az óvodákban: citera, duda, tekerő, vonós zenekar, furulyák.  A programban jelenleg 5 foglalkozás vezető és 12-15 népzenész dolgozik.

 

A programhoz gyakorlati központú, élő zenés pedagógus továbbképzés is kapcsolódik. Az első években a kerületi óvodapedagógusoknak tartottuk a képzést, 4 alkalommal, 20 órában. Az óvodai népzenei foglalkozásaink anyagát dolgoztuk fel a résztvevőkkel, remélve, hogy az óvodapedagógusok beépítik majd a mindennapi munkájukba, a gyerekek zenei nevelését színesebbé téve. 

    

Ma már más kerületek és vidéki óvodák pedagógusai számára is lehetőséget adunk a továbbképzésen való részvételre. 2021-ben a Kincses Kultúróvodák képzési programjába is bekapcsolódtunk. A gyakorlati órák alkalmával a résztvevők elsajátíthatják az egyes ünnepkörökhöz kapcsolódó, óvodában is használható népszokásokat, szokásdallamokat, népi játékokat, táncokat, módszertani útmutatások, tanácsok hozzáadásával, népi hangszeres kísérettel. Az óvodai ének-zenei módszertant alapnak tekintjük, csupán a hagyományos, kicsik-nagyok-felnőttek együtt játszását, együtt éneklését és táncolását ajánljuk figyelmébe az óvodapedagógusoknak. Célunk, hogy a résztvevő óvodapedagógusoknak legyen igényük az élő népzene rendszeres óvodai alkalmazására.

 

Az óvodai zenei neveléshez nyújt segítséget az óvodapedagógusok számára, a 2019. május 30-án megjelent Kismuzsika című kötet, mely tartalmaz módszertani útmutatást a néphagyományok óvodai feldolgozásához, ünnepkörökhöz kapcsolódó foglalkozások leírását, népi játékok és szokásdallamok kottáit és táncleírásokat. A könyvhöz egy DVD melléklet is tartozik, melyen 6 óvodai népzenei foglalkozás látható, 6 óbudai óvoda közreműködésével. 2020. márciusában elkészült a könyv hangzó melléklete is, CD formájában, melyet az óvodapedagógusok kérésére készítettek az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és tanítványai. A népzenét, néptáncot szerető és oktató óvodapedagógusok számára hasznos segédanyag, mert kevés olyan népzenei összeállítás létezik, ami kifejezetten „gyerektánchoz” készült, figyelembe véve az óvodás korú gyermekek életkori sajátosságait.

 

A Korona vírus okozta járványhelyzet elindította az online életünket. A Kismuzsika Facebook oldalon ünnepkörökhöz kapcsolódó videókat teszünk közzé, foglalkozásaink rövidített változatát. Kis epizódjaink segítségével olyan népi hangszerekkel is megismertetjük a gyerekeket, melyekkel még nem találkozhattak az óvodai foglalkozásaink alkalmával: a cimbalommal, klarinéttal, tárogatóval, nagybőgővel és a gardonnal. Célunk, hogy az óvodapedagógusok segítségével fenntartsuk a gyerekek néphagyomány iránti érdeklődését, módszertani segítséget nyújtsunk a hagyományápolásra nyitott pedagógusoknak és kapcsolatba kerüljünk a szülőkkel.

 

Szerényi Andrea, az Óbudai Népzenei Iskola Kismuzsika programjának vezetője, a Magyar Pedagógiai Társaság tagja 

 

 



[1] 2023. XVII. évf. 5. szám

A Kisgyermek c. szakmai folyóirat hivatalos weblapja